
Förhållningssätt

På förskolan Grönsakslandet, arbetar vi utifrån ett kognitivt perspektiv där barnets utveckling sker i olika stadier, baserat på dess mognad och ålder. Vi lägger stor vikt vid barnens intellektuella utveckling och anser att utvecklingen går före lärandet. I vårt arbete är det centralt att barnen får möjlighet att utforska och förstå sin omvärld, då detta är en förutsättning för att skapa en förståelse av omvärlden. Barnens förståelse av omvärlden formas genom deras aktiva utforskande av den. För att stödja deras utveckling har vi delat in verksamheten i två avdelningar som är anpassade efter de sensomotoriska och för-operationella stadierna enligt Piagets utvecklingsteori.
Avdelningen Ärtan är anpassad för barn i det sensomotoriska stadiet, åldrarna 0–2 år. Här fokuserar vi på att främja barnens utveckling genom att stimulera deras sinnen, och mentala scheman samt utveckla deras motorik genom lek och interaktion med omgivningen.
Avdelningen Moroten är inriktad på barn i det för-operationella stadiet, vilket omfattar åldrarna 2–6 år. Här fortsätter barnen att utveckla sin sensomotorik. men också symboliska scheman. En viktig del av barnens utveckling under detta stadium är rollekar, då de genom språk och fantasi får möjlighet att bearbeta och förstå sin omvärld på ett djupare plan.
Vi på grönsakslandet anser att barn går igenom samma utvecklingsstadier har vi valt att separera dessa i två avdelningar. Detta för att kunna erbjuda aktiviteter och miljöer som är anpassat efter barnets mognad i det aktuella utvecklingsstadiet.
Tryck på knapparna nedan för att läsa mer ingående om våra avdelningar: