
Om oss
Grönsakslandet grundades 1985 av Stig Andersson.
Han arbetade tidigare som rektor vid en förskola och gick sedan vidare till att starta sin egen verksamhet i sitt eget hem. Han startade de med en större inriktning på matens bakgrund och den kognitiva lärteorin.
Då Stig gick efter tron att utveckling kom före lärande.
Förskolan kom till att bli allt mer populär och Stig fick börja planera för en större verksamhet med mer personal. Vilket utvecklade sig till två barngrupper efter stadierna och erfaren personal.
Han renoverade och gjorde om sitt hela sitt hem så det istället blev en fullt fungerande förskola och flyttade från Grönsakslandet till annat boende för att kunna bedriva den lilla förskolan helt och hållet i dess verksamhet.
2004 avslutade Stig sitt arbete på Grönsakslandet och pensionerade sig helt.
Kognitivism-inspirerad förskola
Vi på Grönsakslandet arbetar utifrån lärteorin kognitivsm.
Kognitivism handlar om att det mänskliga tänkandet och mentala processer studeras. Med mänskligt tänkande menas kodning, lagring och återkallande av information genom mentala modeller eller representationer som människor utför. Mentala processer inkluderar bildandet av begrepp, det vill säga begreppsbildning, och förståelse för begreppen. Det ingår också kognitiva processer exempelvis problemlösning, perception och minne. I kognitivsmen är utveckling utifrån mognad i fokus. Människor tar till sig mentala enheter, till exempel mentala modeller eller representationer. Information tas in via sinnena och det handlar om perception. Informationen processas och lagras i olika minnessystem.
Vi arbetar utifrån Piagets teori om olika mentala scheman.
- Kognitiva scheman= Förändras genom en mental bearbetning och uppstår då handlingar generaliseras.
- Handlingsscheman= Handlingsstrategier.
- Symboliska scheman= Representerar inte sig själv.
- Operationella scheman= Det sker en omvandling från erfarenheter som är konkreta till mentala kategorier.
Piaget lyfter också fram begreppen assimilation och ackommodation.
- Assimilation= Inre strukturen. Scheman som vi redan har. Vi lär oss någonting nytt och utvecklar det vidare.
- Ackommodation= Hur barnet uppfattar världen. Förändra och utveckla ett nytt schema, alltså omskapa scheman. Vi lär oss någonting nytt, men scheman stämmer inte.
För att arbeta utifrån ett kognitivistiskt arbetssätt i förskolan kan vi som pedagoger skapa miljöer där barnen aktivt får tänka och lösa problem. Istället för att bara ge svaren, kan vi ställa frågor som får barnen att fundera och själva komma på lösningar.
- Utforska tillsammans: När barnen upptäcker något nytt, kan vi ställa frågor som gör att barnen får tänka själva och utforska lösningar.
- Använda konkret material: Barn lär sig bäst genom att känna och testa saker. Vi kan ge dem material som de kan experimentera med, exempelvis jord, vatten och frön och uppmuntra dem att prova olika sätt att odla eller lösa problem.
- Uppmuntra samarbete: Genom att låta barnen arbeta i par eller grupp lär de sig inte bara av varandra utan får också träna på att diskutera olika lösningar.

